21 Nisan 2017 Cuma

Ön Yargılı Olmayın ve Bilmiş Bilmiş Konuşmayın

Aslında sürekli yaptığımız bir yanlış var. Ve bunu sürekli yapıyoruz. Her an her koşulda. Özellikle saygıdeğer erkekler. Çok önyargılısınız. Ön yargılıyız. Bazen yanlış anlamadan bazen bilerek yapıyoruz bunu. Çünkü o kadar çok yalan ve yanlış şeyler yaşıyoruz ki. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemez hale geldik.

Bazen de söylemek istediğimiz şeyleri söyleyemiyoruz ya da anlatamıyoruz diyebilirim. Şöyle örnekleyecek olursam:

1) "Oku, baban gibi eşek olma"
2) "Oku baban gibi, eşek olma"

Bu iki şey de bize bir şeyler anlatıyor. Baban gibi eşek mi olacaksın? ya da baban gibi okuyup eşek olmayacak mısın? İşte derdimizi anlatamıyoruz.

Bunların hepsi kulaktan dolma şeylere o kadar çok itibar ettiğimiz için oluyor. Doğruyu bilemiyoruz ve duyduklarımızla hareket ediyoruz. Bu yüzden de önyargılı oluyoruz

Yukarıda da belirttiğim gibi bunu genellikle yapan erkekler. Mesela eşiniz ya da sevgiliniz bir şey söylüyor. Hayata dair, gündeme dair ya da kendileri hakkında bir konuda konuşmak istiyorlar. Konuşmaya başlıyorlar ve konu belirli bir yere gelinceye kadar her şey güzel. Sonra o konuyu oradan alıyorsunuz ve başlıyorsunuz önyargılı konuşmalarınıza. Yok o öyle değil böyle, yok şöyle. Çok fazla bilmişlik taslamayın ve önyargılı olmayın. Dışarda her şey güzel. Sizin zannettiğiniz gibi değil.

Belki bu düşünce ata erkil bir toplum olmamızdan kaynaklanıyordur. Tam olarak bilemiyorum. Yani kadınlar her şeyi bilmezler, bilmesinler gibi bir düşünce olabilir. Ama emin olun kadınlar tam olarak öğrenmediği şeyleri söylemezler. Erkekler ise kulaktan dolma duydukları şeyi sanki öğrenmiş gibi satarlar.

Fark ortada sanki. Siz siz olun ön yargılı olmaktan kaçının.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder